Guide: Bliv klogere på hvor og hvornår du skal bruge en faldsikring

En faldsikring er om nogen det arbejdsudstyr der er mest væsentligt at være i besiddelse af for at forhindre et eventuelt uheld i at opstå. Med en faldsikring er man i stand til at gardere sig, og undgå fatale fald der kan få alvorlige konsekvenser. Læs med, og bliv klogere på hvor og hvornår du skal bruge en faldsikring.

Man kan aldrig gardere sig fuldstændig mod hændelige uheld i at opstå. I arbejdssammenhænge hvor man er placeret på et stillads, et rækværk eller lift er der dog forbundet en større risiko, hvorved det er arbejdsgiverens ansvar at opsætte foranstaltning til forebyggelse af fald. En faldsikring sørger for dette, og hjælper med at skabe større sikkerhed og tryghed til udførelse af en arbejdsopgaves processer. 

En faldsikring til beskyttelse af nedstyrtning

Blandt de ulykker som hænder på arbejdspladser, er en af de mest fatale og konsekvensfyldte, ulykker med fald involveret. Kroppen vil modtage et slag af så hård kraft, at man kun medfødt med held, er i stand til at overleve, eller på anden vis gå uskadte derfra. Grundet dette, stilles der høje sikkerhedskrav til arbejdspladser, hvor det forventes, at medarbejderne er iført en faldsikring. 

En faldsikring skal bruges undervejs i hele projektets udførelse. Det vil sige i begyndelsen, under arbejdet og hvis påkrævet, også i de omkringliggende arbejdsområder. Hermed sørger man for at skabe nogle trygge rammer for medarbejderne hvor de frit kan bevæge sig og udføre arbejdet til fulde.

Typer af faldsikring

Der findes en række forskellige typer af faldsikring, der alle er anvendelige til hver sin arbejdsopgave. Vigtigt er det derfor, at man i er fastspændt med en faldsikring der er velegnet til netop den type arbejdsopgave man udsættes for. Dette er ligeledes arbejdsgiverens ansvar, såvel som det er deres årligt at foretage kontrol og vedligeholde faldsikringsudstyret.

Den mest almindelige form for faldsikring består af en sele hvor kroppen fastspændes af remme både omkring bryst, liv og lår. Disse remme fastgøres til faldsikringslinen. Yderligere kan man vælge at gøre brug af en faldblok eller falddæmper for at øge sikkerhedsniveauet.